Er der penge i det? Forblind dig ikke i din drøm og undersøg det økonomiske potentiale

Det er en god idé at vide, om du kan tjene penge på din virksomhed. Dette kan gøres på mange forskellige måder. De mest gængse, og dem man lærer på handelshøjskolen, er kalkulation og beregning af dækningsgrad.

Kalkulation
Det er et simpelt regnestykke, hvor du tager alle dine udgifter i forhold til udvikling, produktion, levering og lignende, og modregner dem kostprisen på dit produkt. Resultatet du ender med giver dig din bruttofortjeneste.

Når du kender din bruttofortjeneste, kan du se, hvor meget du skal sælge, for at kunne holde din løn og dine andre udgifter dækket.

Et regnestykke kunne se således ud:

Du sælger tøj på nettet, og en af dine varer er en frakke, du sælger til 1.000 kr. Dine kunder betaler ikke fragt på varer over 500 kr.

Salgspris: 800 kr. (inkl. moms 1.000 kr.)

Købspris hos leverandør:             660 kr.

Forsendelse hos UPS:                     49 kr.

Total:                                               709 kr.

Dækningsbidrag:                             91 kr.

 

Dækningsgrad
Hvis du vælger at regne beløbet ud i procent, hedder det dækningsgrad. Denne finder du ved at gange dit dækningsbidrag med 100 og dividere med din salgspris. I dette tilfælde vil det se sådan ud:

91 kr. x 100 / 800 = 11,3%

Dit dækningsbidrag kan variere meget. Særligt, hvis du arbejder med tjenesteydelser, hvor du ikke nødvendigvis har mange udgifter. Er du fx. coach eller terapeut, kan du nøjes med at fakturere timer. Til gengæld kan du måske ikke fakturere al den tid du arbejder, da der skal påregnes tid til forberedelse og til din egen forretningsmæssige administration.

Søg hjælp i vores udvalg af iværksætter skabelon. F.eks. har vi lavet en momsregnskab skabelon.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer