Forretningsplan: Hvad er det?

En god forretningsplan er et af de første skridt når du skal starte som iværksætter. Vi giver her et indblik i, hvad en forretningsplan er og hvorfor den er vigtig for iværksættere.

Forretningsplan

Hvis du går med overvejelser om, hvorvidt du skal starte ud som selvstændig iværksætter, så er der helt sikkert blevet refereret til en forretningsplan. Det er af den simple årsag, at det er meget vigtigt at have en klar og konkret forretningsplan, for at din virksomhed skal vækste, og så du kan få formuleret din strategi for eventuelle investorer og netværksgrupper. Efter du har lavet planen, vil det også stå meget klart, hvilke potentialer og målsætninger din virksomhed har.

En forretningsplan har uendeligt mange fordele; og en solid forretningsplan er nem at pitche for banker, investorer og også dit netværk.  Du kan altså ikke komme langt i dit iværksættereventyr, hvis du ikke har forretningsplanen i orden. 

For at drive en succesfuld forretning, skal du ikke bare lægge forretningsplanen i skuffen, når du har fået den ønskede finansiering og er kommet i gang. Det kan være en god idé at vende tilbage til forretningsplanen løbende, for at sørge for at du altid er på rette kurs.

Forretningsplan for iværksættere: det vigtigste overblik

Forretningsplanen er din køreplan for virksomheden. Det er fundamentet, hvorpå du skal bygge alt op på. Her får du etableret en række elementer: alt fra ydelserne eller produkterne, til forventet økonomi og overordnet budgettering og de styrker og svagheder, der kunne medfølge. I forretningsplanen, skal du se fremad – og beskrive udviklingsmuligheder og ambitionerne. Forretningsplanen skal altså favne de overordnede konturer af dine virksomhedsdrømme. Det er også i forretningsplanen, hvor du skal kortlægge markedsføringsplaner. Når du har fået konkretiseret en forretningsplan, er det lettere at træffe de rigtige beslutninger. 

Processen at udforme den perfekte forretningsplan med passende og realistiske målsætninger, kan være særligt svært som selvstændig iværksætter. Her kan du med fordel bringe din forretningsplan med til netværksgrupper af andre iværksættere, der står i samme situation som dig – som kan give dig den sparring, du har brug for. 

Som medlem af IVN bliver du sat sammen med relevante netværksgrupper, som kan hjælpe dig og din virksomhed på den rette kurs mod succes. Læs mere om netværksgrupper i København og Aarhus her.

Vil du lære mere om, hvordan man udvikler den perfekte forretningsplan, så læs meget mere her om hvad din nye forretningsplan skal indeholde! 

Hvad er forskellen på en forretningsplan og en forretningsmodel?

Hvor forretningsplanen er en grundig og detaljeret kortlægning af risikoanalyser, muligheder og potentialer, så er forretningsmodellen et andet, vigtigt led i forretningsplanen. For sig selv er forretningsmodeller typisk mere overordnede og bruges som et værktøj til at beskrive strategi og styring. 

Download gratis skabelon til forretningsplan her

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer