Har du tilladelse til det der? Hvilke tilladelser bør du søge for at være velfungerende i din branche?

En momsregistrering og et CVR-nummer er ikke altid nok. Visse brancher kræver ekstra tilladelser, før du kan komme i gang. Hvis du er i tvivl om, hvilke tilladelser du har brug for, kan du spørge her på IVN.dk eller kontakte din brancheforening.

Alt efter hvilket erhverv du beskæftiger dig med, er der flere tilladelser du bør have styr på. De er vigtige, for at du ikke løber ind i ballade på længere sigt. Dog kan de være svære at danne et overblik over. Derfor har vi her samlet de primære, du kan støde på. Der kan være flere tilladelser der er relevante for din branche. Undersøg sagen nærmere hos din brancheforening.

Som udgangspunkt skal du sikre dig, at du har disse tilladelser i orden:

 

Erhvervslejemål
Det er ikke alle steder, du må drive virksomhed. Sidder du hjemme, er det som udgangspunkt ikke noget problem, men hvis du skal bruge lokaler til din virksomhed, vil det være gennem din kommunes tekniske forvaltning, at du kan få fat i de korrekte tilladelser.

Starter du til gengæld en virksomhed op, der kan være til gene for dine naboer, kan du rende ind i problemer.

 

Miljø
Mange virksomheder skal sikre sig, at der er styr på de miljømæssige tilladelser. Det handler både om produktion og håndtering af varer, der kan generere lugt- og støjgener. Det kan være alt fra en restaurant eller et spisested til et værksted, der håndterer varer, der kan forurene.

 

Fødevarer
For virksomheder, der beskæftiger sig med fødevarer, er der en række tilladelser, der skal være i orden. Du skal have næringsbrev, og det kræver, at du består næringsprøven. Samtidig skal du have styr på renlighed og hygiejne, og det samme skal dine ansatte. Fødevaredirektoratet kommer ofte på uanmeldt besøg, hvor de kontrollerer din renlighed, din håndtering og opmagasinering af råvarer. Resultaterne vises frem offentligt i Smiley-systemet, og mangel på overholdelse af reglementerne kan resultere i bøde eller tvangslukning.

Alle disse virksomheder skal ligeledes registreres hos Fødevarestyrelsen. Dette kan du gøre her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/

Vil du samtidig sælge alkohol, skal du en tur forbi politiet, hvor du kan få udstedt en alkoholbevilling. Disse kan udstedes både til dit selskab eller til dig personligt. Der er dog en del krav, der skal opfyldes, før tilladelsen kan udstedes.

Der findes mange typer dokumenter du bør kende til som iværksætter. Vi har lavet en liste af skabeloner som kan hjælpe, f.eks. en likviditetsbudget skabelon.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer