Hvad har dine ansatte ret til? Få et solidt overblik her

Mange fagforeninger har gennem tiden arbejdet på at skaffe dine ansatte rettigheder. I dag er det lov og der er flere rettigheder, du skal være opmærksomme på, at dine ansatte har.

En ansættelse i din virksomhed kræver forskellige love og regler, der skal overholdes. Som arbejdsgiver skal du have styr på følgende:

 

Ansættelseskontrakt
Hvis du ansætter folk i mere end en måned med en gennemsnitlig ugentl arbejdstid på otte timer, skal den ansatte have en ansættelseskontrakt. På denne måde er der afstemt forventninger om arbejdets art, arbejdets lokation, timetal og lønforhold samt ferie.

 

Forsikringer
Det er et lovkrav, at du har en arbejdsskadeforsikring til alle ansatte, der arbejder over 20 timer årligt. Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring kan dække dette behov.

 

Funktionær eller ej
Ansættelser kan foregå på funktionærbasis, hvor de ansatte omfattes af Funktionærloven. Her er der klare afgørelser for en lang række forhold og aftaler mellem arbejdsgiver og -tager. Funktionæransatte har ofte en fast månedsløn, mens ikke funktionæransatte er ansat på timebasis.

 

Ferie
Dine ansatte optjener ferie, som du skal betale for. Det bliver 2.08 feriedage om måneden, og det ender ud i 25 arbejdsdage (fem uger), der skal afholdes som ferie om året. Optjening følger kalenderåret, men ferien skal holdes mellem 1. maj og 30 april.

OBS! D. 1. september 2020 træder ny ferielov i kraft, som gør at man kan benytte sig af sin ferie, i takt med at man optjener den. Det gør at man ikke skal vente til året efter med at holde ferie, men kan benytte sig af sine feriedage i indeværende år.

 

Afskedigelse
Afskedigelser skal være skriftlige og have en saglig og rimelig begrundelse. Alt efter ansættelsesforholdet, vil der være tale om et opsigelsesvarsel. Funktionærer er anderledes dækket af opsigelser end timelønnede, men hvis sidstnævnte er dækket af en overenskomst, kan denne sagtens tilgodese den ansattes behov.

 

Administrative opgaver
Ved ansættelse skal du registrere din virksomhed som arbejdsgiver hos SKAT. Du skal samtidig trække arbejdsmarkedsbidrag, særlig pensionsopsparing og A-skat af den løn, du udbetaler til de ansatte og betale disse beløb til SKAT.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer