Sådan importerer du varer – få styr på alle regler
Når du vil importere, er der en lang række procedurer du skal kende til, før du kaster dig ud i det.Få styr på processen her.
Restriktioner og told
Start med at undersøge ved SKAT om den specifikke vare er belagt med restriktioner af den ene eller anden art. Langt de fleste varer er der ingen problemer med, og kan frit importeres – måske med en lille told på 2-3 %.
Glasemballage, kaffe, chokolade og alkohol skal eksempelvis pålægges en punktafgift, ligesom blandt andet udvalgt tøj og sko kan være underlagt specielle restriktioner.
Kontrakten
Lav en aftale med den udenlandske leverandør. Her kan det være at leverandøren har en standardkontrakt I kan bruge. Undersøg den alligevel grundigt. Det er en god ide at medtage følgende forhold:
- Mængde og vareartikel
- Kvalitet
- Emballage
- Pris
- Betingelser for betaling
- Leveringssted
- Betingelser for levering
- Transportmetode
- Forsikring
- Ansvar
- Eventuelle certifikater
- Regler, hvis en af parterne bryder aftalen
Remburs
Når du handler med fjerntliggende lande som for eksempel USA, Australien eller Indien, vil du typisk blive anmodet om at stille en remburs. En remburs er leverandørens garanti for betaling, og din garanti for at varen er afsendt.
I rembursen garanterer din bank for, at du er i stand til at betale beløbet. Leverandørens bank garanterer på tilsvarende vis, at ordren i overensstemmelse med ordre dokumenterne, så varen afsendes til tiden. Du har dog ingen garanti for, at de sendte varer er i den rigtige størrelse eller den kvalitet, du så på fabrikken.
Her må du stole på din leverandør.
Leveringen
Der er flere forskellige måder at aftale hvordan leverandøren skal levere dine varer. De fleste vælger FOB (free on board). Det betyder at leverandøren leverer dine varer til havnen eller lufthavnen, hvor du har hyret et skib eller fly til at fragte varen til Danmark. På den måde får du en klar skillelinje mellem hvor du og leverandøren har ansvaret for varen.
Hvis ikke leverandøren kan sende varerne, bør du kontakte et dansk speditions/ shippingfirma. De ved alt om, hvordan man transporterer varer fra udlandet til Danmark. Få dem til at give et tilbud, evt. både på fly og skib. Før du kontakter speditionsfirmaet, bør du forberede dig på følgende:
- Hvilke varer skal transporteres?
- Hvorfra skal de transporteres?
- Hvor meget fylder de i m3?
- Leveres de på paller eller som løse kasser?
- Skal det sende til vands, til lands eller i luften?
- Hvordan skal varen forsikres?
Told
Dine varer skal også undersøges af toldmyndighederne. Alt dette klarer dit speditionsfirma, hvis du vedhæfter fakturaen fra din leverandør. Ud fra den tjekker de om der er nogle varer, der kræver speciel opmærksomhed fra tolderens side. Der undersøges om der skal betales told af varen, eller om det kræver et specielt certifikat at kunne importere varen?
Modtagelsen
Husk, at når du modtager varen, skal du kunne læsse af med det samme – specielt hvis det er en container. Ofte tager vognmanden over 1.000 kr./timen for at vente på en tømning, så det er godt at være forberedt.
Husk at tjekke om leverancen er i overensstemmelse med det, du har aftalt med leverandøren. Er der et misforhold mellem leverance og det du har modtaget, skal du kontakte din leverandør. Din vare kan også være vandskadet eller en gaffeltruck kan have stukket gaflerne ind i flere af dine kasser. Her er det forsikringen, du skal tale med.