Virksomhedens navn – vær sikker på navnet er unikt og du ikke skal slås for at få et domæne

Før du begynder at bruge et navn til virksomheden, skal du sikre dig, at det ikke allerede er optaget af et andet firma. Minder navnet for meget om dit, kan det nemlig få dig ud i vildrede.

Det er ikke tilladt at vælge et navn, der ligner navnet på en anden virksomhed. Navnet skal tydeligt adskille sig fra andre virksomheders navne. Du kan særligt komme i problemer, hvis navnet der minder om dit, beskæftiger sig med den samme branche. Samtidig må navnet ikke være vildledende, f.eks. antyde en aktivitet, der ikke udøves i virksomheden.

Domænenavn
Når du finder dit rigtige firmanavn, at det er en god idé straks at få det registreret som domænenavn på internettet. Er domænet ledigt, er der sandsynligvis heller ikke nogen der bruger ordet som virksomhedsnavn. Undersøg domænenavne på: www.dk-hostmaster.dk – her har du også adgang til at søge på udenlandske domæner.

 

Almene- og personnavne
Vælger du et almindeligt brugt ord som firmanavn, kan du sædvanligvis bare bruge det. Klippehjørnet, Metalforhandleren eller Coach-kvinden er almindelige og sammensatte ord og er derfor til fri afbenyttelse.
I forhold til personnavne, må du, hvis du fx hedder Mogens Thomsen, gerne kalde dit firma “Firma Mogens Thomsen”.

Undersøg eventuelt om der er andre firmaer med samme navn i dit naturlige forretningsdistrikt. For nemhedens skyld og for ikke at blive opfattet som efterligner, er det bedst at undgå navnesammenfald.

 

Samme navn som andre
Man kan også tillade sig at bruge samme navn som et andet firma, blot I ikke sælger den samme type vare. Vil du fx hedde Advance Pro og sælge regnskabsanalyser, og der allerede findes et firma af samme navn, der sælger elektroniske komponenter, kan du også godt få lov at bruge Advance Pro.

Du skal dog overveje, om det er smart at hedde det samme som et andet firma. Fx har de nok taget domænenavnet og det er vigtigt selv at eje dette. Er navnet du ønsker, et registreret varemærke, fx McDonald, skal du holde dig fra det.

 

Søge navne
Hvis du ikke vil bruge 2-3.000 kr. på, at Patent- og Varemærkestyrelsen skal lave en totalt dækkende søgning på dit virksomhedsnavn, kan du selv lave en næsten fyldestgørende undersøgelse.

Start med at Google det ønskede navn. På internettet er der også flere andre tjenester, man kan bruge for at søge efter navne f.eks. www.degulesider.dk, www.krak.dk, www.kob.dk eller www.cvr.dk

 

Registrer dit navn
I forhold til juridiske stridigheder med andre virksomheder, er der én ting, der gør sig gældende:
Hvis du kan bevise, at du er den første, der begyndte at bruge navnet, har du vundet hævd på navnet.
Du behøver altså ikke at registrere navnet et specielt sted. Datoen for det tidspunkt, hvor du kan kalde firmanavnet dit, er den dag du bliver registreret som virksomhed.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer