Godkendelser og told – kræver din import af varer godkendelse?

Før du beslutter dig for at importere udenlandske varer, bør du sikre dig om varen kræver godkendelse, er pålagt punktafgifter, om der er told på eller om varen er belagt med kvoter.

Varenummer
Hver eneste vare i Danmark har et varenummer. Varenummeret kan du få oplyst hos Told & Skat. For at få det korrekte varenummer til din vare, skal du kende til alle varens bestanddele og funktion.

Hvis du har mulighed for at vælge mellem to klassifikations-numre, skal du være opmærksom på, at der kan være tale om forskellige toldsatser. Det kan f.eks. være hvis den samme vare i én udførelse klassificeres som luksusvare, mens den i en anden betragtes som dagligvare.

Når du bliver registreret som importør, vil du blive spurgt om hvilke varer, du skal importere. Her vil du normalt få tildelt et varenummer på varen.

 

Godkendelser
Drejer det sig om import af varer indenfor EU, er der normalt ingen særlige importrestriktioner, da man betragter EU som et stort fælles marked. Er en vare godkendt i et EU-land, burde den også være det i de andre lande.

Der vil dog være undtagelser primært inden for levnedsmidler, medicin og forskellige former for kemikalier (hudplejemidler, ukrudtsbekæmpelse, foder- og levnedsmiddel tilsætningsstoffer blot for at nævne nogle) hvor du under alle omstændigheder skal have produktet godkendt forud for import.

For lande uden for EU vil der ofte kræves en godkendelse inden man f.eks. kan importere nye fødevarer, elektriske artikler eller legetøj. Her skal I også huske at være opmærksom på at varer fra Storbritannien også skal igennem en godkendelse. Kontakt derfor Told og Skat før du bestiller en vare hjem. En godkendelse kan være en lang proces.

 

Punktafgift
Lige meget hvilket land du importerer fra, kan der være pålagt punktafgifter på varen. Punktafgift betyder, at den danske stat har besluttet, at en bestemt vare skal pålægges en speciel afgift. I dag er det fortrinsvis varer, der har en negativ miljø- eller energimæssig påvirkning af samfundet, der får en punktafgift. F.eks. er der afgifter på NiCd batterier, bæreposer, pesticider og engangsservice, men de findes også på kaffe, chokolade og te.

Find varenummeret og tjek om det er på Told og Skats liste over punktafgifter.

 

Told
Inden for EU findes der ingen told mellem landene. Told eksisterer kun i forhold til 3. lande. Der bliver mindre og mindre told mellem landene, men der er stadig told på visse varer.

Find varenummeret og tjek hos Told og Skat om den er belagt med told.

 

Kvoter
Endelig kan der være tale om kvoter. Det vil sige at det er forudbestemt hvor meget der må importeres af den bestemte type vare til Danmark pr. år. Kvoter gælder kun i forhold til 3. lande.

Kvoter er gennemført for at beskytte europæisk industri og landbrug.

For eksempel. er der indført kvoter indenfor tekstilvarer for at beskytte tøjindustrien og kvoter indenfor sukker, for bl.a. at beskytte den danske sukkerproduktion. Find varenummeret og tjek hos Told og Skat om varen er kvotebelagt.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer