Transport, told og lager – få styr på virksomhedens bagvedliggende processer

Når varen er købt, skal den transporteres hjem, fortoldes og opbevares. Også her er der forskellige faldgruber, man skal undgå.

Leveringsbetingelser
Der kan være forskel på, hvem der betaler fragten, hvis du er forhandler. Er du forhandler, vil afholdelse af fragtomkostningerne typisk fremgå af den aftale, du indgår med leverandøren.

Er du grossist, er det i større udstrækning op til dig selv, hvordan du vil have varen fragtet. Ofte er prislister dog udarbejdet under forudsætning af en bestemt type befragtning.

Ab fabrik (leveret uden for leverandørens fabriksport) betyder, at det er op til dig, at skaffe varen hjem.

Er prisen derimod frit leveret, så leveres varen ved din dør.

Der findes temmelig mange kombinationer af fragtbetingelser som alle er beskrevet i de internationale regler om transport. De er samlet under navnet Incoterms.

Du skal gerne kunne vurdere hvilken form for Incoterms du vælger i forbindelse med fordelingen af transportomkostningerne mellem dig og leverandøren. En viden der er vigtig for at få alle omkostningerne med i din prisberegning.

 

Speditør
Når du skal fragte din vare hjem, er det klogt at finde et speditionsfirma med speciale i det pågældende geografiske område. Firmaet sørger for at håndtere alt papirarbejdet og selve transporten i forbindelse med hjemtransporten. Samtidigt kender de den mest benyttede transport metode i området og kan i øvrigt være et værdifuldt bindeled til leverandørens speditør. Han kan også være behjælpelig med transportforsikringen.

 

Befragter
Hvis du vælger en befragter, som ofte kun er en vognmand, skal du for din egen skyld tjekke om han evt. samarbejder med en speditør og om hans forsikring er i orden. Dog skal du være opmærksom på, at selv om befragterens forsikring er i orden, må han i henhold til gældende lov ikke forsikre varen fuldt ud, så du skal selv sørge for den resterende forsikring.

 

EU-enhedsdokument
Når varen er kommet til Danmark, skal den fortoldes inden 14 dage. Det betyder at du skal udfylde et EU-enhedsdokument, som skal afleveres til det lokale toldcenter sammen med faktura og fragtbrev. Det er en god ide at lade speditionsfirmaet lave den del af arbejdet for dig.

 

Toldfrit lager og lagerhotel
Når varen ankommer til Danmark, har du mulighed for at lade den ligge på toldfrit lager. Dvs. du kan vente med at fortolde varen, til den er solgt. Det er en økonomisk fordel, hvis det drejer sig om en vare med en høj toldsats. Flere speditører tilbyder denne ydelse – ofte kombineret med et lagerhotel.

Mod betaling kan et lagerhotel typisk både håndtere indfortoldning og distribution til kunder. Det kan være en nem og bekvem måde at sikre sine kunder levering til tiden. Særligt i begyndelsen.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer