Vælg den rette virksomhedsform til din forretning

Allerede fra start af, er det vigtigt at du har gjort dig klart, hvilken virksomhedsform du vil benytte dig af. Vil du køre det som din helt egen virksomhed eller skal du lave et anparts- eller aktieselskab?

Valget af virksomhedsform er afgørende for, hvordan du vil drive din virksomhed. Samtidig handler det også om, hvor meget du har råd til at lægge i virksomheden lige nu og her, og hvor mange I er om virksomheden.

 

Hvilken model, der virker bedst, er afhængigt af en masse faktorer, fra branche og individuelle forhold til de risici og udfordringer, du og din virksomhed står overfor.

 

Personligt ejerskab (Enkeltmandsvirksomhed)

Den letteste måde at starte på, er den personligt ejede enkeltmandsvirksomhed. Du træffer selv dine beslutninger, men du hæfter også selv for de økonomiske aspekter. Denne virksomhedsform er ikke optimal, hvis du vil beskæftige dig med en branche, hvor du kan stå overfor større erstatningskrav. Modsat de andre virksomhedsformer, skal der ikke udarbejdes en årsrapport som enkeltmandsvirksomhed.

 

Iværksætterselskab (IVS)

Man kan ikke længere oprette nye Iværksætterselskaber. Da det var muligt, oprettede mange iværksættere et IVS ud fra kravet om indskud fra 1 kr. Til gengæld var de forpligtet til at spare 25% af det årlige overskud op. Når denne opsparing oversteg 50.000 kr. kunne selskabet omlægges til et ApS, hvilket mange har gjort efterfølgende.

 

Interessentskab (I/S)

Dette er den samme form som det personlige ejerskab for virksomheder, hvor der er flere ejere. Er dette vejen for jer, er det en god idé at få udarbejdet en Interessentskabskontrakt, hvor I har alle detaljer på det rene I forhold til rettigheder.

 

Anpartsselskab (ApS)

Ved oprettelse af et ApS, er der et kapitalkrav på 40.000 kr. og det er med denne indskudte kapital, der hæftes. Dermed er personlige værdier og lignende sikrede. Samtidig med oprettelsen af anpartsselskabet, kan du vælge at oprette et holdingselskab, som ejer anpartsselskabets anparter eller aktier. Således vil selskabet bestå af to virksomheder.

 

Du kan selv stifte et ApS eller I kan være flere om det. ApS kan oprettes her: https://indberet.virk.dk/myndigheder/stat/ERST/Webreg_starte_AS_eller_ApS

 

Aktieselskab (A/S)

En mindre brugt virksomhedsform er Aktieselskabet. Her er der et krav om en minimumskapital på 400.000 kr. Denne virksomhedsform er typisk anvendt til større, internationale virksomheder. Man hæfter begrænset og maksimalt det indskudte kapital på 400.000. Selskabsformen kan være positiv til at vise potentielle samarbejdspartnere, at der er god økonomi i virksomheden, helt fra start.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer