Valg af importleverandør: find en solid samarbejdspartner

Ofte er importøren så optaget af varen, at man helt glemmer at tjekke leverandøren. Det kan være farligt kun at fokusere på produktet.

Det er en god idé at have mere end én leverandør af en vare, hvis det kan lade sig gøre. Der er altid en risiko, at leverandøren går fallit, at fabrikken brænder mv.

Når der er langt til leverandøren, skal du altid huske på, at du ikke lige selv kan smutte afsted, for at kontrollere varen inden afsendelse. Derfor skal du være omhyggelig med at vælge den rette leverandør, før du starter et samarbejde med hvem som helst.

Desuden kan der være store forskelle i den måde, man konkret gennemfører en handel på i de forskellige lande.  Det bliver ikke nemmere, når det kombineres med store forskelle i kultur, mentalitet samt sprogbarrierer. Ofte tror danskere, at en aftale er en aftale, men i eksempelvis Kina er det frygteligt uhøfligt at sige nej. Derfor får du ofte ja til alting, selvom det måske betyder et nej.

 

Stor afstand (Skib/fly)
Du bør gøre dig overvejelser i forhold til det praktiske og omkostningsmæssige ved den store afstand mellem dig og din leverandør:

  • Lang leveringstid, store transportomkostninger
  • Kulturelle forskelle afhængig af din nationale baggrund
  • Vanskeligt at kontrollere såvel korrekt vare som overholdelse af leveringstid
  • Der anvendes oftest betaling forud
  • Der er ofte toldsatser hvis handling er uden for EU
  • Høje rejseomkostninger

 

Kort afstand: (bil)
Ved kort afstand, som typisk kan klares i bil, bør du medtage:

  • Kortere leveringstid, færre omkostninger
  • Lettere at kontrollere og lang samhandelstradition
  • Betaling er mere afhængigt af, hvad man plejer i branchen end af sikkerhedsstillelse
  • Lavere rejseomkostninger

Til gengæld kan det være at produktet er særligt unikt og du, på grund af en lav indkøbspris, vil kunne tjene godt på det unikke aspekt – også selvom fragten vil være dyr. Køber du i store mængder, vil der særligt være meget at spare. Her bør du dog vurdere om du har kapaciteterne, kundeklientellet samt tilladelserne til at det kan lade sig gøre.

 

Sikre sig i forhold leverandør
Når du handler med lokale leverandører kan du besøge virksomheden, se produktionen, forpakningen samt forsendelse. På den måde kommer du mere i dybden med hvordan hele processen foregår, og har mulighed for at sætte en finger på, hvis der er noget, du ikke er tilfreds med.

Har du betalt forud, er det ærgerligt at modtage beskadigede varer. Disse kan du have meget svært ved at få erstattet, hvis beskadigelsen er sket, fordi emballagen ikke er i orden. Undersøg derfor hvilken slags emballage internationale som lokale leverandører benytter sig af, og stil hellere et spørgsmål for meget end for lidt.

 

Økonomien
Tjek økonomien hos din leverandør. Det kan du gøre ved at få udleveret en bankoplysning for virksomheden eller få foretaget et mere grundigt kredittjek hos et oplysningsbureau. Det kan også være din bank kan hjælpe.

Er der tale om stor geografisk afstand, kan det anbefales at benytte en controller, der tjekker varen inden afsendelse, og sikrer at den opfylder de aftalte krav.  Det er bl.a. meget almindeligt at anvende i Østen.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer