Find en investor som matcher din virksomheds værdier og kan bidrage med kompetencer

Du brænder for din idé, og det er der sikkert også andre der gør. En måde at skabe vækst er at alliere sig med en investor. Her kan du finde en person, der vil stille noget at deres egenkapital til rådighed for dig. Til gengæld skal du afgive en del af virksomheden til dem, så I bliver partnere.

Som regel vil investorer gå ind i forretningen med meget lidt at sige i forhold til produktet eller ydelsen, du ønsker at skabe forretning omkring. Til gengæld er de meget interesserede i at se, at deres investering giver gevinst, og vil derfor komme med råd og krav til, hvordan du optimerer dine forretningsgange. Det er altid en god idé at lytte til disse investorer. De ved som regel hvad de har med at gøre, og har været igennem de udfordringer, du muligvis kan komme ud for.

For at få en investor om bord, skal du gøre din virksomhed attraktiv, og vise, at du har en plan for at skabe overskud i forretningen.

Forretningsplan

Sørg for at have en klar forretningsplan, der hurtigt og tydeligt kan vise en potentiel investor præcis, hvad du sigter efter at opnå. Hvis du nemt og overskueligt kan fortælle, hvornår du regner med, at investorerne begynder at tjene penge, er det nemmere for dig at få dem med på idéen. Det kan du effektivt gøre gennem en detaljeret 3 års plan.

Vælg din investor med omhu

Økonomisk sikkerhed fra en investor er en stor fordel til at vækste din virksomhed. Men hvis det bliver på bekostning af din drøm om iværksætteri, kan det være, at du skal gå i en anden retning. Både du og din investor får mest ud af, at være nogenlunde på samme side, når det handler om fremtiden for jeres virksomhed. Lad være med at tage imod den første og bedste investeringsmulighed, bare for at komme i gang. Hvis én person er villig til at investere, er der også andre. Så find den, du svinger bedst med, og som kan se det samme potentiale i din virksomhed, som du kan. Kan de også bidrage med kompetencer og netværk, kan det være mere værd, end selve pengene de investerer i virksomheden.

Forberedelse

De fleste iværksættere har set Løvens Hule, og det har du sikkert også. Det er en god øvelse at forberede sig på et møde, ved at få andre til at lege djævelens advokat. Der er ingen der vinder, ved at blive klappet på ryggen, og en potentiel investor vil gøre alt for at gennemhulle din idé. Det er deres penge, du beder om at få lov til at lege med. Spørgsmålene er ikke designet til at “få dig ned med nakken”, men snarere for at afdække, hvor svaghederne i din forretningsidé er. Mange af disse kan løses og giver dig et langt bedre afsæt for din virksomheds videre succes.

Seal the deal

Når I er enige om vilkårene for investeringen skal I have en kontrakt på bordet. Vær så grundige som muligt, så I begge er helt sikre på, hvad jeres samarbejde kommer til at kræve af både dig og din investor.

Ring til en ven

Er du mere interesseret i at få investering fra enten familie eller venner, kan dette naturligvis også lade sig gøre. Her spiller det ikke så stor en rolle, om din forretningsplan er vandtæt, men snarere om, at du er loyal, troværdig og lever op til forventningerne. Gør dig det klart om dette er vejen frem. Hvis det går galt, kan det gå rigtigt galt, og så er der måske ingen kære mor… længere.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer