Lars Henriksen: Bliv den chef, du har savnet

Efter 15 år på samme arbejdsplads, blev Lars Henriksen selvstændig for at skære ind til benet af det, han brænder for. Og for at indløse den lottokupon, som han så sin hobbyvirksomhed som. Skiftet blev dog langt mere livsomvæltende, end han havde regnet med.

Lars Henriksen
Lars Henriksen

Hvad er Livssporet?

Livssporet fortæller personers livshistorie, så den kan blive foreviget i en flot og læderindbundet bog. På den måde vil den efterfølgende generation for altid kunne fastholde de anekdoter, traditioner, præstationer og værdier, deres familie bygger på.

Fra tryg lønmodtager til en vovehals af en iværksætter

I 2018 bestod Lars Henriksens CV kun af et job: Journalist på Kristeligt Dagblad. Han havde været der i 15 år og var glad for sit job. Men det var ikke længere nok. Han havde ideer han ønskede at føre ud i livet, samtidig med at han brændte for at gøre hans passionerede hobby til hans levevej. Men springet fra lønmodtager til iværksætter virkede faretruende og overvældende. Dog vidste han at han var nødt til at gøre det, for at leve sit liv til fulde.

“Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg skulle være selvstændig og da slet ikke iværksætter. Jeg havde det rigtig godt med en fast månedsløn, men den lotteriseddel, jeg havde i lommen i form af vilter.dk, begyndte at brænde. Jeg var simpelthen nødt til at prøve det af for alvor.”

At tage springet direkte var Lars dog ikke klar til. Heldigvis havde han mulighed for at tjene penge løbende på Livssporet.dk, mens konceptet langsomt udviklede sig. Lars beskriver springet som “en blanding af panikangst og følelsen af, at nu kunne alt lade sig gøre”.

Det siges ind imellem, at det er en livsstil at blive selvstændig, men det er en underdrivelse. For mig har det været en livsomvæltning

“Havde jeg vidst dengang hvad jeg gik ind til, havde jeg formentlig ikke gjort det”

Vejen til at komme i nærheden af den samme månedsløn skulle dog vise sig at være ufattelig hård og uforudsigelig. Før kom månedslønnen jo nærmest ind af sig selv. Men som selvstændig kan det være meget usikkert, hvor meget du kommer til at tjene hver måned. Og især i starten må man forvente, at der vil være stilstand i perioder. Det resulterede for Lars i opkald til banken og forældrene, som han gerne ville have undværet. Af og til blev friheden kvalt i ren administration, mens revisoren stadig måtte konkludere et “utilfredsstillende regnskab”.

En bog om iværksætterlivets op- og nedture

Livet som iværksætter kan være utroligt angstprovokerende, især hvis man kommer fra en tryg og stabil indkomst. Derfor er Lars Henriksen ved at skrive en bog om sine egne og en lang række andre kendte og ukendtes iværksætteres erfaringer såvel som op- og nedture. Han ønsker at vise hvordan man bygger bro fra lønmodtagerlivet til det selvstændige liv – og finder det man drømte om på den anden side.

Med Lars egen forretning har han fundet en grundfølelse af, at han får som han har fortjent – på godt og ondt.
Når han ser på sin månedsløn, og de spor han sætter, finder han en ubetalelig tilfredsstillelse i at sige “I did this!”. Det handler ikke kun om frihed, men mere om, hvad man bruger friheden til.

Et liv hvor man tager livet ved hornene - og drives af sin passion

Lars Henriksens far døde af covid-19 som 71-årig. Det satte tankerne igang hos ham: Ville Lars som 71-årig kunne se tilbage på sit liv og sige: “Jeg tog livet ved hornene. Jeg udfordrede mig selv med alt, hvad jeg har i mig”. For meningen med det hele må jo i høj grad være, at man ikke fortryder det man ikke fik gjort i en alder af 70. Derfor gør han nu alt hvad der står i hans magt til at leve livet til fulde, være drevet af sin passion og ikke lade frygten bremse ham. For så vil han som 71-årig kunne svare: “Ja! jeg udlevede mine drømme og tog livet ved hornene”

Dog er han, efter to år som selvstændig, endnu ikke landet med begge ben i rollen som iværksætter. Der er stadig en usikkerhed, der gnaver, og en uforudsigelighed, der kræver mange kræfter at håndtere. “Men jeg har aldrig været mere stolt af mig selv”, siger han. “Og det har aldrig været nemmere at se, hvordan jeg kan blive ved med at arbejde, til jeg bliver 70”.

Gode råd til nye iværksættere

1. Kend dit brændstof – og fyr det af!

Der vil komme både op- og nedture, så du skal vide, hvad det er, der driver dig, så du altid har et sted at tanke op – og så du ved, hvornår du er i mål.

2. Der er nok af dårlige chefer – vær ikke en af dem

Husk at du som din egen chef har ansvaret for at holde humøret højt og nyde alle de goder, der følger med at blive herre i eget hus. Ros dig selv. Vær god ved dig selv. Tro på dig selv. Gør alt det, du savnede fra din gamle chef. 

3. Netværk – netværk – netværk

Husk at du er en del af et fællesskab som selvstændig. Alle ved, hvad det kræver, og alle er klar til at hjælpe, så ræk ud. Ingen har nogensinde fået succes på egen hånd.

Faktaboks

Navn: Lars Henriksen
Alder: 45 år
Bopæl: Hvidovre
Virksomhed: Vilter.dk og Livssporet.dk

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer