Leverandører – bliv eller find en solid leverandør, der holder din forretning i gang

Er du en god leverandør? Eller har du selv brug for en god leverandør? Begge situationer kan være altafgørende for din virksomhed.

Leverandører kan være nøglen til, at din virksomhed kan køre rundt. Det kan være du har en webshop, hvor lageret jævnligt skal fyldes op. Det kan også være du har en produktionsvirksomhed, hvor du er stærkt afhængig af at modtage de forskellige delkomponenter, for at produktionen kan lykkedes til tiden. Her er det vigtigt at have en solid aftale med dine leverandører, så du altid modtager dine varer i god tid, for at sikre en gnidningsfri forretning.

Det kan være lidt af et logistisk puslespil at få det hele til at gå op i en højere enhed. Derfor kan det være en fordel at have en medarbejder, der er direkte dedikeret til denne opgave, og klarer kommunikationen med nuværende og kommende leverandører. Så skal du ikke selv stresse med, om der nu er styr på det hele.

 

Vareleverandører
Som vareleverandør, leveres der varer til en anden virksomhed, som evt. skal anvende dem som en del af deres produktion eller blot sælge dem videre. Vareleverandørens produkter kan være et bærende led i forsyningskæden og produktionen.

Når du skal finde din leverandør, skal du være sikker på, at det er en leverandørvirksomhed, som matcher jeres værdier og filosofi. Som produktionsvirksomhed er det ikke kun jeres egen produktion, der definerer hvem I er. Det afhænger også af de leverandører, I benytter jer af.

Går I for eksempel meget op i den grønne profil, bør I undersøge om leverandørvirksomheden også gør bæredygtige initiativer, og for eksempel ikke forurener unødvendigt. Får jeres trofaste leverandørvirksomhed et dårligt ry for deres produktionsmetoder, kan det også påvirke jer. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvem I samarbejder med.

 

Leverandører af tjenesteydelser
Leverandører af tjenesteydelser kan være dem, der står for jeres forsikringer, transport eller sørger for håndværkere eller rengøringsfolk til jeres virksomhed. Det er vigtigt at definere, om der er tale om et varekøb eller en tjenesteydelse, da tjenesteydelser ikke omfatter købeloven.

 

Papirerne skal være på plads
Før du kommer alt for langt i processen med at opstarte din produktionsvirksomhed eller webshop, bør du være sikker på, at du har de rigtige tilladelser. Er din grund en officiel erhvervsgrund eller en privat ejendom? Er det en privat ejendom vil det ofte ikke være tilladt at udføre erhvervsmæssige aktiviteter, som for eksempel aflæsning og pålæsning med lastbiler, som kan skabe gene for naboerne. At føre et erhverv på en privat ejendom vil kun være helt problemfrit, hvis du for eksempel driver en konsulentvirksomhed, hvor du ikke får brug for jævnlige vareleverandører.

Undersøg grundigt hvad du har tilladelse til, og sørg for at du har en erhvervsgrund, der indfrier alle de behov du har, for at kunne drive din virksomhed effektivt.

Hvis du bruger udenlandske leverandører eller du selv leverer dine varer ud af landet, skal du også sikre dig, at du har alle papirerne på plads. Alt efter om det er til EU eller udenfor EU, er der regler for told, moms og farligt gods. Du skal også være opmærksom på lange fragttider på flere måneder, hvis det er til eller fra lande, der ligger på den anden side af jorden. I begge tilfælde kan det være en god ide at rådføre sig med et professionelt speditørfirma, der har styr på alt fra regler til priser.

 

Leverandørkredit
Mellem leverandør og køber aftales en kredit, som bestemmer hvornår der senest skal betales for ydelserne. Dette kan også kaldes for leverandørens betalingsbetingelser. Her er det relevant at leverandøren sætter sig ind i køberens likviditet, for at sikre sig gnidningsfri betaling, og mindske risikoen for, at leverandøren mister penge på samarbejdet.

Typiske betalingsbetingelser ville være: Netto kontant, 30 dages netto og løbende måned + 15 dages netto. Eksempelvis de 30 dage regnes fra datoen varen er blevet leveret til kunden.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer