Tag den op med bestyrelsen og skab effektiv vækst i din virksomhed

Hvad i alverden skal du dog bruge en bestyrelse til? Sådan kan det være fristende at tænke, hvis du er startet for dig selv, for at arbejde for dig selv. Dog kan en bestyrelse stadig have sine fordele i forhold til sparring og udvikling.

Hvis du ser nøgternt på det, så er det sådan, det forholder sig. Men det er en meget sort/hvid måde at anskue holdningen til en bestyrelse  på, og de styrker en bestyrelse kan tilføje til din virksomhed, opvejer i høj grad den ekstra mængde administration, det kan forårsage.

 

En bestyrelse vil som oftest bestå af dig selv, og nogle udefrakommende kræfter. Det er jer, der skal udstikke den generelle strategi for din virksomhed. Det er også her du kan få noget sparring og feedback på, hvordan du skal bevæge dig fremad, af mennesker, der har erfaringer inden for virksomhedsdrift. Alt dette krydret med andre gode kompetencer og erfaringer, der kan øge chancerne for at få succes.

 

Økonomi

Udefrakommende investorer kan insistere på en bestyrelsespost, for at sikre, at deres investering er sikret. De vil således være med i den strategiske planlægning for virksomheden, men har ikke nogen del i den daglige drift.

 

Netværk

Hvis du finder de rigtige mennesker til din bestyrelse, kan det bringe et solidt og velnæret netværk til bordet, og det kan have en større værdi end en økonomisk investering. Nye forretningsforbindelser, leverandører og kundegrupper kan være det positive resultat af det rigtige valg.

 

Kompetencer

En bestyrelse, der er sammensat af de rigtige mennesker, kan også være med til at føre vigtige kompetencer til din virksomhed. En advokat kan fx være med til at rådgive i juridiske situationer.

 

Professionelle eller ej?

Din bestyrelse må gerne bestå af faster Anna og dit gamle postbud, men medmindre de skjuler visse talenter, er denne løsning ikke særligt konstruktiv. Du kan få meget mere ud af, at finde nogle bestyrelsesmedlemmer, der lever af at sidde i bestyrelser. Så hvis du alligevel skal have en bestyrelse, kan du lige så godt gå all-in og finde kompetente mennesker.

 

Overvej derfor hvilken type medlemmer du ønsker at have med ombord. Det kan være du får et tilbud fra en investor, som kan bidrage med penge til at vækste projekter, men hvis du har mere brug for kompetencer, bør du tilegne ekstra tid, til at finde den mest effektive bestyrelse. Således sikres du bedst solid vækst i virksomheden.

 

Bestyrelsen har ansvaret

Da det er bestyrelsen, der fastsætter den strategiske linje for virksomheden, er det også her ansvaret ligger. Går det helt galt, kan det ende med, at de sidder tilbage med et erstatningsansvar. Derfor kan mange bestyrelsesmedlemmer kræve, at du tegner en bestyrelsesansvarsforsikring.

 

Hvad koster det?

Investorer er sædvanligvis mest interesseret i at sikre deres investering. Faster Anna hjælper til, fordi hun synes, at du er sådan et foretagsomt menneske, mens dit postbud kun kommer, for at få højbelagt smørrebrød til bestyrelsesmøderne. Til gengæld vil de professionelle bestyrelsesmedlemmer koste et honorar. Dertil kommer en evt. forsikring. Og prisen på det højtbelagte.

 

Advisory Board

Er en bestyrelse ikke det rigtige lige nu pga. de økonomiske aspekter, kan der være fornuft i at vælge et Advisory board i stedet. Her er der ingen magt eller ansvar, og dette afspejles naturligvis i eventuelle lønninger og omkostninger.

Vi bruger Cookies på dette site for at forbedre brugeroplevelsen og indhente statistik til intern såvel som ekstern brug.

Ved at klikke på et link på siden giver du os tilladelse til at lægge cookies på din computer